Hoewel rugpijn de belangrijkste reden is voor osteopathische consultaties, is het niet het enige symptoom dat behandeld wordt.
Ten eerste is de plaats van de pijn niet noodzakelijk de oorsprong van het probleem.
Zo kunnen nier- of maagproblemen rugpijn veroorzaken, net als problemen met de houding na een verstuikte enkel.
Daarom maakt de osteopaat een evaluatie op d.m.v. een anamnese en precieze testen om de beperkte gebieden aan te pakken en niet enkel de pijnlijke zones van het lichaam. Een osteopathische behandeling is holistisch, wat betekent dat het het lichaam als geheel beschouwt en kan inwerken op de gewrichten, spieren, organen, fasciën, ... De verschillende osteopathische technieken worden gebruikt om
de mobiliteit van alle lichaamsstructuren te herstellen, niet alleen de rug!
Puur wetenschappelijk en anatomisch gezien is deze uitdrukking volkomen absurd.
In medisch jargon, als een bot niet op zijn plaats zit, is er ofwel sprake van een dislocatie (gebrek aan congruentie tussen de gewrichtsoppervlakken) of een breuk (breuk in de botcontinuïteit). In beide gevallen is de osteopaat niet gemachtigd om tussenbeide te komen. Een medische behandeling is dan vereist.
Deze uitdrukking komt waarschijnlijk voort uit het feit dat patiënten soms onevenwichtigheden, ernstige pijn, gewrichtsblokkades voelen of ontdekken dat ze niet symmetrisch zijn als ze zich in de spiegel zien. Maar in werkelijkheid zijn het niet de botten die niet op hun plaats zitten, maar is het een kettingreactie ten gevolge van beperkte gewrichtsmobiliteit, spiercontractuur, fasciale spanning en zenuwreacties, die deze symptomen veroorzaken.
De rol van de osteopaat is om de beweging in deze beperkte gebieden te herstellen zodoende terug een correcte houding te verkrijgen.
De botten kraken niet! Behalve in het geval van een breuk, waarbij u dringend naar de spoeddienst moet en niet naar uw osteopaat.
In werkelijkheid wordt het kraken dat u hoort tijdens bepaalde manipulaties veroorzaakt door het effect van gewrichtscavitatie. Dit betekent dat zich kleine luchtbelletjes vormen in het gewricht en exploderen wanneer het gewricht wordt behandeld.
Studies hebben aangetoond dat het kraken zelf onschadelijk is voor de patiënt. In feite kan men zijn gewrichten soms horen kraken tijdens het uitvoeren van dagelijkse bezigheden. Het is niet pijnlijk of gevaarlijk.
In het verleden gebruikten osteopaten vooral zogenaamde structurele technieken, technieken die hoorbaar kraken konden veroorzaken.
Tegenwoordig zijn de opleiding en de technieken enorm geëvolueerd en hebben osteopaten een zeer breed scala aan hulpmiddelen tot hun beschikking om zich aan te passen aan elke patiënt en elke pathologie.
Osteopathie is een manuele eerstelijnstherapie, wat betekent dat er geen voorschrift nodig is. De osteopaat stelt een osteopathische diagnose en voert de meest geschikte behandeling uit, rekening houdend met het lichaam als geheel en werkt in op alle delen van het lichaam.
Kinesitherapie daarentegen, is een behandeling voorgeschreven door een arts, waarbij verschillende hulpmiddelen worden gebruikt: de handen voor massage en/of verschillende machines om de spieren of pezen te bewerken. De behandeling is over het algemeen gelokaliseerd op het gebied die revalidatie nodig heeft.
Wat de twee disciplines gemeen hebben, is dat ze streven naar het herstel van een betere kwaliteit van leven. De methodologie, het concept en de gebruikte middelen zijn echter verschillend.
Osteopathie en kinesitherapie zijn daarom complementair en kunnen gecombineerd worden om de behandelresultaten te optimaliseren.